Warzywa marynowane: szybki i prosty sposób na zdrowe przekąski

Warzywa marynowane: szybki i prosty sposób na zdrowe przekąski
Sezon ogrodowy zbliża się wielkimi krokami. To najlepszy moment na zbieranie plonów: owoców i warzyw. Jeśli ktoś ma ogród z pewnością ma tyle zbiorów, że sam nie wie, co z nimi zrobić. Wtedy dobrym pomysłem jest marynowanie warzy i robienie przetworów, które będzie można spożywać w okresie zimowym.

Jak marynować warzywa?

Wbrew pozorom przygotowanie warzyw w marynacie nie jest takie trudne i czasochłonne. Przepisów jest całkiem sporo. Bez problemu będzie można coś dobrać. Internet aż huczy od dobrych porad i ciekawych pomysłów. W dużym skrócie zrobienie warzyw marynowanych składa się z trzech etapów. W pierwszym należy je oczyścić, ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki. Kolejnym etapem będzie przygotowanie zalewy octowej według przepisów. Tu jest bardzo duże pole do popisu, bo oprócz standardowych są również takie nietypowe, jak np. z dodatkiem papryczki chili. To niejedyne pomysły, które robią naprawdę duże wrażenie. Ostatnim etapem jest pasteryzacja. Słoiki muszą być dobrze zakręcone. W przeciwnym razie warzywa nie utrzymają tak długo świeżości. Stąd też dobrym pomysłem jest sprawdzanie czy słoiki są szczelne lub też kupienie nowych jeszcze niewyrobionych zakrętek. To znacznie zwiększa prawdopodobieństwo, że wszystko będzie dobrze przygotowane. Choć trzeba sobie zadać trochę trudu, by przygotować warzywa marynowane, to jednak korzyści będą odczuwalne przez resztę roku. W każdej chwili będzie można sięgnąć po gotowe potrawy, które będą dobrym dodatkiem do dań obiadowych. Sprawdzą się również jako przekąska czy też będą odpowiednie na kanapki. W zimie dostęp do warzyw jest znacznie trudniejszy. Pozostają jedynie produkty mrożone, marynowane czy też hodowane w szklarniach. Niestety, żadne z tych form nie są zbliżone do świeżych, jednak jest to jakiś sposób na to, by spożyć trochę witamin, a tym samym wzmocnić swoja odporność. Warzywa są potrzebne, by sprawnie funkcjonować. Zawierają one wiele składników odżywczych, a do tego są bardzo pożywne.

Co można marynować?

Pomysłów na warzywa marynowane jest cała masa. Choć najpopularniejsze są oczywiście ogórki i papryki, to jednak nie są to jedyne propozycje. Modne jest marynowanie brokułów, czosnku, bakłażanów, buraków czy pomidorów. Na popularności zyskuje również marchewka czy seler. Wiele osób stawia na gotowe sałatki, które zima stanowią świetny dodatek do obiadu. To jednak niejedyne ich właściwości. Mogą być również odpowiednie jako przekąska, a nawet dodatek do hamburgerów. Nic dziwnego, że ludzie tak chętnie zajmują się przetworami.

PODOBNE WPISY
—————————-
http://forum.mojeauto.pl/6/18342/strona-3/Jak_wybieramy_OC.html
http://www.kowbojki.pl/pokaz/Ubezpieczenie-auta-503618/4
http://callboy.czest.pl/fotobudka-na-impreze-to-swietny-sposob-na-niezapomniane-zdjecia-twoje-i-twoich-przyjaciol
http://krzinka.pl/ja-wybierac-najtansze-oc-krakow
http://www.kowbojki.pl/pokaz/Oc-299719

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s