W jaki sposób powstają warzywa krojone?

W jaki sposób powstają warzywa krojone?
Zastanawiasz się, jak wygląda proces krojenia warzyw? A może chcesz poszerzyć swoją wiedzę na ten temat? W takim razie koniecznie przeczytaj ten tekst!

Wiedza, którą powinien znać nie tylko szanujący się kucharz

Istnieje wiele różnych rodzajów cięć i chociaż fizycznie rzadko kiedy używa się wielu z nich, to każdy szanujący się kucharz powinien je znać i wiedzieć, w jaki sposób prawidłowo je wykonać. Warzywa krojone w kostkę, w słupki, czy plasterki widujemy na naszych talerzach każdego dnia, aczkolwiek zrozumienie pojęć, którymi posługują się szefowie kuchni pozwoli każdemu z nas poprawić swoje umiejętności we władaniu nożem kuchennym, a przygotowywanym potrawą dodadzą wizualnej atrakcyjności. Grono z nas, z powodu nawału obowiązków zmuszona jest do siekania warzyw tak szybko, jak to tylko możliwe, bez dbałości o wizualny efekt końcowy. Za przykład niech posłuży nam marchewka, która w większości przypadków ląduje w garnku w postaci plastrów różnej grubości. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że jednolitość cięcia jest niezwykle ważna, chociażby ze względu na czas potrzebny do ugotowania danego warzywa. Jeśli plastry nie będą jednakowej grubości, to część z wrzuconej do garnka marchewki zwyczajnie się rozgotuje. Drugim powodem jest estetyka. Warzywa krojone w odpowiedni sposób wyglądają profesjonalnie i są atrakcyjne wizualnie (wiadomo przecież jak ważna jest estetyka podawanych potraw).

Jakie są rodzaje cięcia warzyw?

Mając na uwadze wyżej wymienione powody przyjrzyjmy się bliżej podstawowym rodzajom cięcia warzyw:
• Kostka Brunoise – drobna kostka (1-2 mm)
• Kostka Macedoine – czyli klasyczna kostka (ok. 5mm)
• Kostka Mirepoix – gruba kostka (1-3 cm)
• Kostka Paysanne – romby o szerokości 8-10 mm
• Vichy – plasterki o grubości 1-2 mm
• Julienne – słupki wielkości zapałki (1mm grubości i ok. 3, 5 cm długości)
• Batonnets – tzw. „paluszki”, czyli większa wersja Julienne (0,5 cm szerokości i ok. 4 cm długości)
Są to umiejętności, które z łatwością zdobędzie każdy, kto w kuchni spędza choć kilka chwil tygodniowo. Po opanowaniu podstawowych technik krojenia warzyw można pokusić się o przejście poziom wyżej, czyli poznanie bardziej zaawansowanych metod. Jak głosi stare przysłowie: „Trening czyni mistrza”, dlatego noże w dłoń. Efektami swoich „ćwiczeń” możecie pochwalić się na przyjęciu, na które zaprosicie swoich znajomych i przyjaciół – perfekcyjnie pokrojone warzywa z pewnością zostaną zauważone!

PODOBNE WPISY
—————————-

http://www.blog.fory.pl/budmir/28023/Budowa+i+toalety+przenosne+-+to+musi+isc+ze+soba+w+parze%21.html
http://budowanie-na-wymiar.bloog.pl/id,355940244,title,Porecze-i-odbojnice-w-domach-jednorodzinnych,index.html
http://forum.iwoman.pl/rodzina/jak-sprawnie-zorganizowac-wesele,77160.html
http://www.ekspert.pl/p/Ubezpieczenie-mieszkania-132536

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s